Kelesztési hibák
Alulkelt kenyér:
Tünet: tömör bélzet, amiben nagy, hosszúkás, felfelé törekvő lyukak vannak. A kenyér nem
emelkedik magasra.
Javallat: hosszabb kelesztési idő a laza bélzet kialakulásához.
Túlkelt kenyér:
Tünet: a tészta bemetszéskor kipukkad, összeesik, sütéskor pedig nem emelkedik tovább.
Lapos vagy beesett kenyér, sok kis apró lyukacsos bélzet. Ízre savanyúbb, de vannak, akik
ezt kedvelik.
Javallat: figyeljük a tészta állapotát az ujjpróbával. Ha a térfogatnövekedés már megfelelő, teszteljük a tésztát: amikor ujjbegyünkkel megnyomva még rugalmas, van tartása, de már puha és nyomot hagy az ujjunk a tésztán, sütésre kész! Ha nagyon lágy, kicsit sem rugózik vissza, netán pisszenve behorpad, összeesik, már túlkelt.
Fontos!
A gyors eljárással készült kenyérben (élesztős, adalékos) az adalékok önmagukban is problémát jelentenek, de ami a legnagyobb baj, hogy nem megy végbe a jótékony fermentáció, ami emészthetővé teszi a gabonát. A búzaliszttel készült kenyér ajánlott minimális fermentációs ideje 10-12 óra, a rozsé 16 óra.